Windows 10’dan alabileceğiniz en iyi performansı buradan alacağınız bilgiler doğrultusunda gerçekleştireceksiniz.
Gereksiz Hizmetleri Kapatın
Windows’u açtığınızda arka planda çalışan Windows hizmetleri RAM’de gereksiz yer kaplamaktadır. Her bir hizmet RAM’de düşük yer kaplasa da Windows’da fazla sayıda hizmet olduğu için bu düşük yer kaplama birden aşırı yüklenmeye sebep olabilmektedir. Onun için kullanmadığınız hizmetleri kapatmalısınız ki RAM’de yer açıp, bilgisayarınızda yapacağınız işlemler için yer açın.
Nasıl Yapılır?
1- Hizmetleri Açın
Windows arama çubuğundan hizmetler yazarak, hizmetleri arayın ve açın.
2-Hizmetleri Kapatın
Açılan Windows Hizmetlerinden sizin kullandığınız programların işinize yarayamayacak hizmetlere sağ tıklayarak özelliklerini açın. Ardından kapatmak istediğiniz hizmete sağ tıklayıp özelliklere girip, devre dışı seçeneğini seçtkten sonra tamam diyin.
Gereksiz Programları (Crapware) Kaldırın
Bilgisayarınızda bulunan gereksiz programlar kullanmasanız da genellikle arka planda çalışmaya devam etmektir. Bu programların arka planda çalışmasını engelleyerek veya kaldırarak bu gereksiz programların gereksiz yere RAM ve Disk kaplamasını engelleyebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
1- Denetim masasını açın
Windows arama çubuğuna “Denetim Masası” sözcük grubunu arayarak denetim masasını açın.
2- Açılan denetim masasından programlar bölümünden “Program Kaldır” seçeneğine tıklayın.
3- Ve Programını Kaldırın
Windowsunuzda bulunan tüm 3. Parti yazılımların listesini buradan görüntüleyeksinizdir. Burada bilgisayarınızda olan ancak kullanmadığınız programlara sağ tıklayıp “Kaldır” seçeneğine tıklayarak windowsunuzdan temizleyin.
Başlangıç Programlarını Devre Dışı Bırakın
Bilgisayarınızda bulunan programların çoğu başlangıçta kendini çalıştırmak ister. Ancak bu programlar başlangıçta açılırken bilgisayarın açılış hızını düşürmektedir. Bunu önlemek için başlangıç programlarını devre dışı bırakın.
Nasıl Yapılır?
1- Görev Yöneticisini Açın
“CRTL+ALT+DELETE” kombinasyonu ile “Görev Yöneticisini” açın.
2- Başlatma Seçeneğini Açın
Açılan görev yöneticisinde başlatma seçeneğini açın.
3-Programları Devre Dışı Bırakın
Burada windows’unuzun açılışta başlattığı programların listesini görürsünüz. Bu listesi windowsun açılışta açılmasını istemediğiniz programlara sağ tıklayın ve devre dışı bırakın.
Disk Temizlemesi Yapın
Disk temizleme ile bilgisayarınızda bulunan Windows Defender atıkları, karşıdan yüklenen dosyalar, geçici internet dosyaları, sistem tarafından oluşturulan Windows dosyaları, DirectX gölgelendirici önbelleği, teslim iyileştirme dosyaları, dil kaynak dosyaları, geri dönüşüm kutusu ve önbellekte bulunan küçük resimler gibi atık dosyaları bilgisayarınızdan temizleyerek daha fazla alan açın.
Nasıl Yapılır?
1-“Disk Temizleme” Programını Açın
Windows arama çubuğuna “Disk Temizleme” kelimesini aratarak Disk Temizleme programını açın. Disk temizlemesini açtığınız anda Windows arama yapmaya başlayacaktır.
2-Disk Temizlemeyi Yapın
Burada açılan pencerede olan 1 numaralı kırmızı kutu içinde windowsunuz da temizlemek istediğiniz çöplerin yanına tik işaretini işaretleyin ve tamam seçeneğine tıkladıktan sonra dosyaları sil seçeneğini de seçtikten sonra artık windowsunuz temiz.
Hata Denetimini Yapın
Disk Denetimi (Hata Denetimi) ile bilgisayarınızda aktif olarak çalışan sürücünüzdeki dosya sisteminin hatalarını denetleyin ve çözümleyin.
Nasıl Yapılır?
1. Bu Bilgisayar’ı açın.
2. Windows’unuzun yüklü olduğu sürücüye sağ tıklayarak özellikler seçeneğini seçin
3. Araçlar sekmesini geçin.
4. Hata denetimi bölümünden “Denetle” seçeneğine tıklayın.
5. Sürücüyü taraya tıklayın, tarayın ve sorunlardan kurtulun.
Diskinizi Birleştirin
Disk birleştirici yardımıyla birlikte diskinizi birleştirin. Disk birleştirme işlemini şöyle örnek üzerinden anlatıyım. Diskinizde belirli harf veya sayılarla numaralandırılmış sütunlar vardır. Her sütunda bilgiler vardır, bu bilgileri işlemci kullanmak istediğinde bilgileri RAM’e aktarır ve oradan dosya kullanımını aktif eder. Ancak bu işlemde bir programın farklı dosyalarını açmak için bir A sütununa bir B sütununa gider ve devam ederse dosyaları bulup aktif etme süresi uzayacaktır ve bu durumda sistem yavaşlığına yol açacaktır.
Nasıl Yapılır?
1. Bu Bilgisayar’ı açın.
2. Windows’unuzun yüklü olduğu sürücüye sağ tıklayarak özellikler seçeneğini seçin
3. Araçlar sekmesini geçin.
4. Sürücüyü en iyi duruma getir ve birleştir bölümünde “En İyi Duruma Getir” seçeneğine tıklayın.
5. Açılan pencerede birleştireceğiniz sürücüyü seçin ve “Çözümle” seçeneğine tıklayın.
Virüs ve Casus Yazılımlardan Korunun
Bilgisayarınıza sızmış olan virüs ve casus yazılımlar bilgisayarınız arka planında çalışarak sizin tüm bilgilerini kendilerine aktarabilir, ayıca arka planda çalışması bilgisayarınız performansında düşüş yaşatacaktır.
Nasıl Korunulur?
Virüs ve casus yazılımlardan bilgisayarınıza bir antivirüs programı kurarak korunabilirsiniz. Antivirüs programları windowsunuza girmek isteyen tüm bu tür yazılımları engeller ve sizi korur.
Bilgisayarı En İyi Performansa Ayarlayın
Bilgisayarınızda sistem özelliklerindeki, performans seçeneklerinde görsel efektleri kapatmalısınız, çünkü görsel efektler hem işlemcinizi hem de belleğinizi sürekli olarak kullanacaktır, onun için görsel efektler bölümünü “En iyi performans için ayarla” seçeneğini seçmelisiniz.
Nasıl Yapılır?
1-Bu Bilgisayar’ın Özelliklerini Açın
Bu Bilgisayar yazılımına sağ tıklayarak özellikleri açın.
Ayrıca Denetim Masası » Sistem ve Güvenlik » Sistem yolu ile buraya ulaşabilirsiniz.
2-Gelişmiş Sistem Ayarlarını Açın
Açılan pencerede gelişmiş sistem ayarlarına tıklayın ve bu ayarları açın.
3-Performans Seçeneklerini Açın
Açılan pencerede Performans başlığı altındaki ayarları açın.
4-En İyi Performansa Ayarlayın
Bu Pencerede Windows Performans Seçenekleri ile karşılaşacaksınız burada “En iyi performans için ayarla” seçeneğini seçip uygulayıp, tamam seçeneği ile kaydedeceksiniz.
Güç Seçeneklerini Yapın
Bilgisayarınızı güç tasarrufu moduna alırsanız, bilgisayarın tüm birimlerine giden elektrik akımı kısıtlanacaktır ve bilgisayarın tam performanslı çalışması engellenecektir. Bu durum bilgisayarın bataryasının ömrünü uzatsa da performansını düşürmektedir. Bu yüzden bilgisayarın güç ayarlarını “Yüksek Performans” seçeneğine ayarlamalıyız.
Nasıl Yapılır?
Denetim Masası » Donanım ve Ses » Güç Senekleri yolunu izleyerek pil ölçerde gösterilen planlardan “Yüksek Performans” seçeneğini seçin.
Windows Güncellemelerini Yapın
Windows güncellemeleri birçok son kullanıcı için baş belası bir durum gibi görünse de öyle bir durum yoktur. Windows güncellemeli windowsdaki güvenlik açıklarını, oluşabilecek sorunları veya yeni bir özellik ile birlikte gelmektedir. Yani bu güncellemeler her türlü yararlı olacaktır onun içi Windows güncellemelerini kesinlikle yapın.
Nasıl Yapılır?
1- Windows Update’yi Açın
Windows arama çubuğuna “Windows Update Ayarlar” sözcük grubunu aratıp, açın.
2-Denetleme Yapın
Açılan Windows update ekranında denetle seçeneğine tıklayarak güncellemeleri arayın.
Driver Güncellemelerini Yapın
Bilgisayarın tüm bileşenlerin aktif ve düzgün bir şekilde çalışmaları için belli komutları vardır, bu komutlarda driver ile bilgisayarınıza yüklenmektedir. Bu komutlar her geçen gün yeni özellikler getirerek yada var olan özelliği değiştirerek bilgisayarınızın bileşeninin performansını arttırmak için son kullanıcıya güncelleme olarak aktarılmaktadır. Ancak Windows her driveri Windows update yardımıyla güncellememektedir. Bunun için kendiniz bileşeniniz hangi marka ise websitesinden takip etmelisiniz veya 3. Parti bir yazılım ile bu güncellemeleri otomatik olarak gerçekleştirmelisiniz.
Nasıl Yapılır?
1-Bilgisayarı Yönet Seçeneğini Açın
Bu bilgisayara sağ tıklayarak “Yönet” seçeneğini açın.
2-Driverleri güncelleyin
1. Aygıt yöneticisine geçin.
2. Güncellemek istediğiniz bir driverın üzerine gelerek sağ tıklayın ve “sürücüyü güncelleştir” seçeneğine tıklayın.
3. Açılan pencerede “Güncel Sürücü Yazılımını Otomatik Ara Seçeneğine” tıklayın ve arayıp, kurun.
Uygulamaların Arka Planda Çalışmasına İzin Vermeyin.
Özellikle Windows 10’un metro uygulamaları olmak üzere birçok program siz kapattığınızı zannetseniz de arka planda belleğinizde çalışmaya devam etmektedir. Bu işlemi durdurmak için Windows 10 ayarlarında bu özelliği kapatabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
1- Arka Plan Uygulamalarını Açın
Windows arama çubuğuna “Arka Plan Uygulamaları” sözcük grubunu yazarak arayın ve açın.
2-İzin Vermeyi Kapatın
Arka plan uygulamaları bölümünde uygulamaların arka planda çalışmasına izin ver seçeneğini kapatın.
Saydamlık Efektlerini Kapatın
Saydamlık efektleri sürekli olarak işlemcinizi meşgul etmektedir. Bu özelliği kapatarak işlemcinizi bir nebzede olsa işlem kalabalığından kurtarabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
1-Ayarları Açın
Windows arama çubuğunu “Windows’ta saydamlığı göster” seçeneğini aratıp, açın.
2-Saydamlık Efektini Kapatın
Açılan ayarlar penceresinde Diğer seçenekler bölümünde “Saydamlık Efektleri” seçeneğini kapatın.
Daha Fazla RAM Ekleyin
Bilgisayarınızın belleği eğer düşük ise işlemler daha yavaş ve sıkıntılı çalışacaktır. Belleğinizi arttırarak bu durumu düzeltebilirsiniz
Kasa Temizliğini Yapın
Bilgisayarın en büyük sorunu sıcaklık. Sıcaklık bilgisayarınızın aktif ve performanslı olarak çalışmasını engeller veya kısıtlar özellikle fan temizliği yaparak sıcaklığın önüne geçebilirsiniz.
Yorum yapın